25 Ağustos 2017 Cuma

NASA'nın Uzaya Yönelik Yeni Projeleri

Lazer Gücüyle Uçuş

Lazerle araç uçurma planlarını daha önce duyduk ancak burada kullanılan yöntem biraz farklı. NASA'nın buradaki fikri, aracı lazerle itmek yerine, lazeri araca tutup, ışığı elektriğne dönüştürmek ve ardından iyonlu itiş sistemine aktarmak.

Mars Keşif Balonları

Mars'ın atmosferi çok ince ve bu yüzden yüzey üzerinde uçuş yapmak zor. NASA ise cevabın vakumlu hava araçlarında olabileceğini düşünüyor. Zeplinlere benzeyen bu araçlar, en cesur keşif araçlarının bile aşamadığı yerlere ulaşabilir.

Warp Drive Değil Ama Ona Yakın

NASA, "Mach Effect" denen fenomenden faydalanarak yıldızlar arası uçuşları mümkün hale getirmek istiyor. Eğer bu şey çalışırsa Proxima b'ye yolculuk, on binlerce yıl yerine sadece 20 sene sürecek.

Pluto'dan Sıçrayalım

Bazı mühendisler, cüce gezegen Pluto'nun etrafından dolanmanın tek yolunun onun üzerinden zıplamak olduğuna inanıyor. Pluto'nun yerçekimi oldukça zayıf ve yüzeye iniş için sadece 3,5kg'lık bir itiş yetiyor. Dolayısıyla NASA'ya göre bu fikir, değerlendirmeye değer.

Yeni Yerçekimi

Uzayda yerçekiminin olmaması, sinir bozan sorunlardan bir tanesi. Turbolift, aşağı doğru çekim oluşturuyor ve belirli aralıklarla 180 derece döndüğü için güç, sizi sürekli aşağı doğru çekiyor. Aynı yerçekimi gibi.

Daha Yumuşak Bir Uzay Gemisi

NASA'nın yakında geliştirmeye başlamayı planladığı "Soft bot", yumuşak tasarımlı gövdesi sayesinde bir asteroidin üzerine inebiliyor, üzerindeki taşlarıp alıp yakındaki uzay gemisine fırlatabiliyor.

Solar Sörf

NASA'nın yollamayı planladığı uzay gemisi, özel kaplaması sayesinde ışığın yüzde 99,9'unu yansıtarak 2018'de gönderilecek olan Solar Probe Plus'a kıyasla güneşe 8 kat daha fazla yaklaşabilecek.

Yıldız Yankıları

Yıldızlar dalgalandıklarında yoğunluklarındaki değişimler, yakındaki gezegenlerde "yankı bulabiliyor". NASA, bu yankılar üzerinde çalışarak güneş sistemi dışındaki gezegenlerin görüntülerini üretmeye çalışıyor.

Cehennem Gezgini

Venüsün yüzeyi kurşunu eritecek kadar sıcak ve gezegendeki basınç, bir denizaltının gövdesini çatlayacak kadar yüksek.

Pluto'ya Hızlı Tur

New Horizons, Pluto hakkında bildiklerimizi baştan aşağı değiştirdi ancak uçuş yıllar sürdü ve üstelik gezegenin yanından geçmekle yetindik. Şimdi ise NASA, Pluto'nun yüzeyine dokunacak bir konsept için çalışıyor. Bu araç, direkt-füzyon yardımıyla uçuşu dört yıla düşürebilecek.


24 Ağustos 2017 Perşembe

İkinci el hayat, birinci el mutluluk



Bir elbiseyle başladım. Birkaç yıl sonra bir çift bot aldım, ardından kap kacak derken geçen gün çantamda fularla döndüm. Şimdi kafamda ahşap sandalyeyle masa edinmeyi kuruyorum.

Kendimi giderek daha az fotokopi kadın gibi hissediyorum. Çünkü sevip benim olsun istediklerim vitrinlerde yok. Bir eşi daha var mıdır, varsa nerededir, kimdedir, rastlar mıyız birbirimize bilmiyorum. Bazısı terzi elinden çıkmış, etiketi yok. Başka bir terzi benim bedenime tam oturtabilir. Kimseye benzememek değil derdim. Vitrinde sunulana mecbur edilmek istemiyorum. Bu zincir olmayan, sokak aralarında kendi kendilerine açılmış, kendi sistemini kurmuş dükkânlarda kendimi mecbur edilmiş değil, özgür hissediyorum.

Kullanılmış eşya almamakta direnmemin birkaç sebebi vardı.

Her şeyden önce, içinde kim yaşadı, kim kullandı bilmiyorum diyordum. Niye elinden çıkardı kim bilir. Belki mutsuz biriydi. Belki öldü. Bir bedbahtın, bir ölünün eşyasını giyme fikri fena geliyordu. Üzerinde kötü enerji vardır diyordum.

Şimdi bakınca bu düşüncelerimi garipsiyorum. Oturduğum evler hep birinci el miydi? İçlerinde daha önce yaşayanları tanıyor muyum? Belki biri intihar etmişti, belki biri bir hastalığa yakalanmıştı, belki biri ansızın uykusunda gidivermişti. Dahası belki birinin canına kastedilmişti. Belki bir çift çok kavga edip çok mutsuz olup boşanmıştı. Badana boya yapınca her şey temizleniyor muydu? İkinci el evin enerjisini sorun etmiyordum da niye giysilerin, eşyaların enerjisi problemdi?Mademki kötü enerjiye inanıyordum, o zaman enerji temizlemeyi yöntemlerini de kabul etmeliydim. Sirkeyle yıkamak, adaçayı tütsüsü ve buna benzer yollar vardı.

İkincisi, temiz olmamalarından endişe ediyordum. Başkalarının kirini pisliğini niye alıp ayağıma üstüme geçirecektim ki. Bir gün kendi kendime dedim ki en çok ne yapışıp kalmış olabilir? Yapışıp uzun süre yaşayan mikrop var mı? Mikropları gidermek için onca kimyasal var, alıp birini kullanamaz mısın? Çocuk doktorlarının emziği arap sabunuyla yıkayın tekrar kullanın dediği dünyada dert ettiğim şey bu olabilir miydi? Bir gün bir gazetede yeni eşyaların çok kimyasal içerdiğini, deneyimli eşyaların ise zamanla zararlı kimyasallardan arındığını okuduktan sonra konuya bakışım iyice değişti.

Üçüncü ve diğer ikisiyle eşit derecede önemli çekincem, başkalarının düşünceleriydi. Hepimiz aynı tornadan çıkmıştık ve ben kullanılmış eşyalara dair neye inanıyorsam onlar da aynısına inanıyordu. Dolayısıyla ikinci el eşya kullanarak “fakir” veya “cimri” etiketlerini kabul etmiş olacaktım. Üstelik beni de üzerimdeki giysiler, kullandığım eşyalar gibi “kötü enerji taşıyan”, “kirli” biri olarak göreceklerdi, uzak duracaklardı. Başkalarını umursamadığını sanan ben neler düşünüyordum! Kullandığım ikinci el birkaç parça eşyayla o kadar iyi hissettim ki, bu düşünceye
teslim olmak bir yerden sonra anlamsız geldi. İsteyen varsa benim saptığım yolu deneyebilirdi, istemeyen de kendi bilirdi ve hakkımda ne düşünürse düşünsündü. Sonuçta “kullanılmış eşya da onu kullanan da bitlidir” düşüncesi de orijinal değil, ikinci eldi! Önce birileri düşünmüştü, diğerleri de o birilerinden alıp düşünmüşlerdi.

Bugün ikinci el eşyalarımla çok mutluyum. Hiçbirini sirkeyle yıkamadım, silmedim. Evde adaçayı tütsüsü yapınca belki yenileniyorlardır. Benim enerjim iyiyse dokunduğum, değdiğim şeylere de geçiyordur herhalde.

Neyse ne. İkinci el hayatla birinci el mutluluklar yaşıyorum. Bu da bana yetiyor. Söylemeyi unuttum, ikinci el hayat bir de yetinmeyi öğretiyor, çok büyük bir huzur hali.

23 Ağustos 2017 Çarşamba

E-Sigara/Elektronik Sigara Nedir? Neyin Nesidir?



Elektronik sigara, pek çok tartışmaları üzerinde bulundursa da, tütün alternatifi olarak sigarayı bırakma yöntemleri içerisinde en çok tercih edilen seçenektir. Türkiye’de sağlık bakanlığı henüz herhangi bir firmaya satış ruhsatı vermemiştir. Ancak Avrupa ve Abd pek çok mağaza ve internet siteleri üzerinden satışı yapılmaktadır.
Elektronik sigaraların uzun dönem etkilerinin henüz gözlemlenmemesi ise ürün adına en büyük handikap olarak göze çarpmaktadır. Kısaca ürünü ve özelliklerini tanıtmaya çalışalım.

Elektronik Sigara Nedir?

Elektronik sigara ısı ile içerisine konulan aromalı sıvıları (e-likit) buharlaştıran, pille çalışan elektronik bir cihazdır. Parçaları aşağıdaki gibidir.
  • Atomizer: Sıvının bulunduğu cam kısımdır. İçerisindeki ısınan teleler sayesinde cam fanus içerisinde bulunan aromalı sıvı buhar haline gelir.
  • Elektronik Sigara Pil: Atomizer ihtiyacı olan enerjiyi sağlayan elektronik sigaranın güç kaynağıdır.
  • Coil: Atomizer içerisinde bulunan sarmal tellerin bulunduğu, ısı üreten tellerden oluşan parçadır.
  • DripTip (Ağızlık): Atomizerin en üst kısmında bulunan, ağzımıza temas eden kısımdır. Farklı ebatlarda ağızlık bulabilirsiniz.

Elektronik Sigara Likit Nedir?

Elektronik sigara likit gliserin, aroma ve isteğe bağlı olarak nikotinden oluşan sıvıdır. Bu sıvı atomizer içerisine konularak ısı yardımı ile buhar haline dönüştürülür. Ana ve en temel maddesi gliserindir. Gliserin gıda ve sağlık sektöründe sıkça kullanılan bir maddedir. En kaliteli gliserinler ile en kaliteli e-likitler üretilir. Elektronik sigara kullanımında en kaliteli ve steril ortamda üretilen e-likitleri kullanmaya özen göstermelisiniz. Gliserin bitkisel yada petrol tabanlı olabilir. Her ikisinin de kullanıcılara verdiği haz farklıdır.

Elektronik Sigara Nasıl Kullanılır?

Bir adet elektronik sigara ve e-likit temin ettikten sonra kullanıma başlanır. Kutu içerisinden çıkan coili ıslatınız. Daha sonra coili çevirerek atomizer içerisine monte ediniz. Atomzieri çevirerek pil ile birleştiriniz. Böylece e-sigaranızı tamamlamış olur ve kullanıma hazırdır. Kutusu içerisinde bulunan e-likiti açınız ve atomizer içerisine doğru şekilde dökünüz. Pil üzerinde bulunan tuşa bastığınızda cihaz buhar üretmeye başlayacaktır. Çıkan buharı ağızlık kısmından içinize çekiniz
Elektronik sigara, sigarayı bırakmak isteyenler için iyi bir alternatif olarak görünmektedir. Sigara kullanmayan kişilerin kesinlikle uzak durması gereken bir üründür. Son olarak e-sigara kullanıcılarının cihazı hasta, yaşlı ve çocukların yanında kullanmamaya özen göstermelidir, temiz hava onlar için çok önemlidir.

Ülkemizde İnternet Hızı Nasıl Arttırılır

1. İlk önce tek şirket mantığından kurtulmalıyız. Tek el hiç bir zaman müşteri odaklı haraket edemez.
Bugün bütün internet sağlayıcıları hizmeti ttnet den alarak aracı şeklinde müşteriye dağıtıyor. Kendi altyapıları olsa sıkıntı olmazdı.
2. Ttnet altyapısını geliştirmeli. Fiber kablolar her yere döşemeli.
3. Diger şirketlere altyapı döşeme hakkı verilmeli. Örneğin bazı belediyeler turktelekoma her türlü altyapı hizmeti vermek için izin çıkarırken kazı izni verirken superonline a vermemektedir. Zorluk çıkarmaktadır.
4. Akn kaldırılmalı. Akn ülkemizde kullanım yoğunluğu nedeniyle mecburen kullanılıyor. Alt yapı daha güçlü olsa bu kadar çok kullanımı kaldıracak düzeye gelebilir ve akn ye gerek kalmaz.
Bizde ileri teknoloji iletim kablo ve sistemlerini kullanarak altyapıyı güçlendirerek daha hızlı internete sahip olabiliriz...

Iyi gunler esenlikler dilerizz 😊😊😊

Bu aralar çok taktığım bir konu olan hristiyanların ibadeti tapınmaları nedir nasıldır?

Bu aralar çok taktığım bir konu olan hristiyanların ibadeti tapınmaları nedir nasıldır?

Hristiyan ibadeti kamoyunda genellikle "Pazar günleri kiliseye gitmek, rahiplere günah çıkartmak" olarak bilinse de, bu çok dar bir anlamı ifade eder. Herşeyden önce Hıristiyan ibadeti birincil olarak yüreğe dayalıdır. Eğer kendine Hıristiyan diyen kişi, yüreğinde doğru hislere ve düşüncelere sahip değilse, yaptığı eylemler her ne kadar doğru, güzel ve iyi de görünse Tanrı katında geçersizdir. İbadet her zaman, her yerde, tüm aklı, tüm yüreği ve tüm eylemleriyle Tanrı'yı memnun etme amaçlı olarak meydana gelen düşüncesel, ruhsal, eylemsel hareketler, düşünceler ve hisler bütünüdür. Pazar günleri kiliseye gitmek, vaftiz olmak, dua etmek, rahiplere günahları itiraf etmek ise az önce bahsettiğimiz bütünün kısmi parçaları, bazı sonuçlarıdır.

Bu yazi alıntıdır ama benim anladığım hep bir dua etme eyleminde bulunmaları Tanrıya hz.Isa ya dua etme eyleminde bulunmalari onlar icin ibadet etmek anlamina geliyor...